Події тижня (15.11 – 21.11)

15 листопада 1988 року здійснив свій перший та єдиний орбітальний політ радянський космічний корабель багаторазового використання “Буран”.

Він був запущений з космодрому Байконур за допомогою ракети-носія “Енергія”. Тривалість безпілотного випробувального польоту склала 205 хвилин (3 години 25 хвилин), корабель здійснив два витки навколо Землі, після чого здійснив посадку на аеродромі “Ювілейний” на Байконурі.
Політ “Бурану” пройшов без екіпажу в автоматичному режимі з використанням бортового комп’ютера та бортового програмного забезпечення. У цьому полягала істотна відмінність Бурана від американських багаторазових космічних кораблів Спейс шаттл, остання стадія посадки яких завжди проходила на ручному управлінні (вхід в атмосферу і гальмування до швидкості звуку в обох випадках автоматизовані). На “Бурані” було також передбачено й резервний ручний режим управління на атмосферній ділянці польоту при посадці корабля, проте випробувати його космонавтам не довелося, оскільки жодного пілотованого польоту “Бурана” так і не відбулося.
Даний факт – політ космічного апарату в космос і спуск його на Землю в автоматичному режимі під керуванням бортового комп’ютера – увійшов до книги рекордів Гіннеса. Над акваторією Тихого океану «Буран» супроводжував корабель вимірювального комплексу ВМФ СРСР “Маршал Недєлін” та науково-дослідне судно АН СРСР “Космонавт Георгій Добровольський”.

16 листопада 2018 року у Палаці Конгресу у Версалі відбулося засідання XXVI Генеральної конференції з мір та ваг. На голосування було поставлено резолюцію, що закріплює нові визначення чотирьох із семи базових одиниць Міжнародної системи одиниць СІ – кілограма, ампера, кельвіна та моля. Були затверджені нові визначення основних базових одиниць.

17 листопада 1749 року народився Ніколя Франсуа Аппер, французький винахідник консервів, що прийшли на зміну звичним у роки способам зберігання продуктів – в’ялення та солення. В 1810 Ніколя Аппер отримав нагороду за свій винахід особисто з рук Наполеона Бонапарта.

19 листопада 1711 року народився Михайло Васильович Ломоносов, перший російський вчений-природознавець світового значення, поет, що заклав основи сучасної російської літературної мови, художник, історик і філософ. Михайло Ломоносов розробив проект Московського університета, який сьогодні носить його ім’я.
ломоносов

21 листопада 1877 року Томас Едісон оголосив про свій новий винахід – фонограф. Тоді звукозаписний апарат здавався дивом.

21 листопада 1783 року відбувся перший вільний політ повітряної кулі, що пілотувався Пілатром де Роз’є.
Жан Франсуа Пілатр де Роз’є – один із перших повітроплавців. Народився 1756 року в Меці (Франція). Служив хранителем природничо колекції короля Людовіка XVI.

Портрет

Дізнавшись, що в перший пілотований політ на аеростаті братів Монгольф’є передбачається відправити двох людей, засуджених до страти, Пілатр де Роз’є висловив протест проти того, що честь здійснити такий політ дістанеться злочинцям, і запропонував себе як пілот. На його прохання армійський офіцер маркіз д’Арланд клопотав перед королем і висловив бажання особисто брати участь у підйомі разом із Пілатром де Роз’є. Отримавши згоду Людовіка, повітроплавці 21 листопада 1783 року здійснили перший політ на вільно ширяючій повітряній кулі, наповненій гарячим повітрям: вони піднялися з Булонського лісу, пролетіли над Сеною і через 20 хв опустилися на відстані 8200 м від місця старту.

23 червня 1784 року Пілатр де Роз’є разом із хіміком Пру на «монгольф’єрі» піднялися на висоту близько 4000 м.

15 червня 1785 року Пілатр де Роз’є з помічником Роменом спробували перелетіти через Ла-Манш, використовуючи попутний вітер. З цією метою де Роз’є побудував аеростат, конструкція якого дозволяла регулювати висоту польоту, позбавляючи витрачання водню та скидання баласту. Аеростат складався з двох балонів: нижнього – з підігрівом повітря та верхнього – воднем. Цей тип аеростату пізніше отримав назву «роз’єр». Під час польоту від іскри під нижньою оболонкою вибухнув водневий балон, і обидва аеронавти загинули, впавши з висоти 900 м на скелі біля берегів Франції.

Аеростати типу «роз’єр» застосовуються при спортивних польотах через Атлантичний та Тихий океани.

Залишити відповідь