Події тижня (31.01 – 06.02)

31 січня 1961 року в США проведений запуск космічної ракети з шимпанзе Хем на борту. Ракета мала швидкість 8000 км / год і піднялася на висоту 250 км над Землею. Шимпанзе була повернена без пошкоджень.

01 лютого 1857 року народився Володимир Бехтерев, лікар, психіатр і фізіолог, який заснував у 1918 році Інститут мозку людини.

04 лютого 1966 року радянська автоматична станція “Луна-9”, що була запущена 31 січня, здійснила першу посадку на поверхню Місяця і передала телевізійні зображення місячної поверхні.

Luna13

6 лютого 26 років українській антарктичній станції ім. Вернадського.

06 лютого 1900 гроку вперше переданий радіосигнал біди на море.

7 травня 1895 року видатний фізик і винахідник Олександр Попов, показав у дії створений ним прилад і названий «грозоотметчиком». У завдання приладу входила реєстрація електромагнітного випромінювання. В історії науки і техніки, апарат Попова вважається першим своєрідним радіоприймачем, здатним здійснювати бездротову телеграфію. У 1897 році за допомогою приладу бездротового телеграфного зв’язку Попов зумів здійснити передачу телеграфних повідомлень між береговою військово-морською базою та військовим кораблем. Тріумфом системи Попова можна вважати інцидент, що стався взимку 1899 року, коли російський військовий корабель «Генерал-адмірал Апраксин» натрапив на підводні рифи, поблизу острова Гогланд, що біля берегів Фінляндії. Для організації рятувальної операції була потрібна надійний та чіткий зв’язок. Провідна телеграфна лінія в цьому випадку не могла допомогти морякам, що потрапили в біду. Було прийнято рішення про залучення до операції бездротовий телеграфний апарат Попова. До 6 лютого 1900 року команді рятувальників вдалося встановити постійний надійний радиотелеграфний зв’язок. В цей же час в море терпіли лихо рибалки, які дрейфували на крижині, врятувати їх могло тільки судно, яке вчасно підійшло б. Попов зумів передати радіотелеграфне повідомлення на криголам «Єрмак», судно відразу ж вийшло в море – рибалки були врятовані. У квітні 1900 року броненосець «Апраксин» був звільнений з «кам’яного полону», а бездротовий телеграф Попова було прийнято для потреб флоту.

Залишити відповідь