Події тижня (20.02 – 06.03)

28 лютого 1683 року народився французський вчений Рене Реомюр, який запропонував 80-градусну температурну шкалу.

reomyur

29 лютого 1840 року народився  Джон Філіп Голланд, творець першого підводного човна для американського флоту, а також серій підводних човнів для майже всіх флотів світу.

JohnPhilipHolland

29 лютого 1860 року народився Герман Холлерит, американський інженер та винахідник, один із засновників IBM – найбільшої транснаціональної корпорації з виробництва комп’ютерів і периферії, творець першої електричної лічильної машини – Табулятор Холлерита.

Холлерит

4 березня 1904 року народився фізик Георгій Антонович Гамов, який розробив теорію “Великого вибуху” як початок Всесвіту.

gamov

6 березня 1787 року народився німецький фізик-оптик Йозеф Фраунгофер. Відомий роботами в галузі фізичної та практичної оптики.

Фраунгофер

Удосконалив способи виготовлення лінз, винайшов метод визначення їх форми і сконструював машину для шліфування ахроматичних лінз, спектрометр, ахроматичний мікроскоп, окулярний мікрометр і геліометр. У 1814 році описав (незалежно від У. Воластона) темні лінії в сонячному спектрі (названі згодом фраунгоферовими лініями). Вивчав дифракцию в паралельних променях (так звана дифракція Фраунгофера) спочатку від однієї щілини, потім від багатьох. Застосував дифракційну решітку для дослідження спектрів.

Залишити відповідь