Події тижня (07.09 – 12.09)

06 вересня 1892 року народився англійський фізик Едвард Віктор Еплтон, який отримав Нобелівську премію в 1947 році «за дослідження фізики верхніх шарів атмосфери, особливо за відкриття так званого шару Еплтона”. У 1924 році він відкрив іоносферу, а через два роки виявив верхній відбивний шар в іоносфері. Ці відкриття сприяли розвитку надійної короткохвильового радіозв’язку на великих відстанях і допомогли розробці радарів.

09 вересня 1737 року народився італійський фізик і фізіолог Альбрехт Коссель,  лауреат Нобелівської премії з фізіології і медицині в 1910 році за свої дослідження клітинної біології, хімічного складу клітинного ядра і за свою роботу по виділенню і опису нуклеїнових кислот.

11 вересня 1816 року народився німецький оптик-механік Карл Фридрих Цейс, який в 1846 році заснував знамениту фабрику оптичних систем “Zeiss” в Єні.

11 вересня 1843 року вважається днем народження граненої склянки, яка була випущена на скляному заводі в місті Гусь-Хрустальний.

Результат пошуку зображень за запитом "первый граненый стакан"

12 вересня 1897 року народилась Ірен Жоліо-Кюрі, французський фізик.
Результат пошуку зображень за запитом "Ирен Жолио-Кюри"

У 1935 році Ірен Жоліо-Кюрі, спільно з Фредеріком Жоліо, була присуджена Нобелівська премія з хімії «за виконаний синтез нових радіоактивних елементів». У вступній промові від імені Шведської королівської академії наук К.В. Пальмайер нагадав Жоліо-Кюрі про те, як 24 роки тому вона була присутня на подібній церемонії, коли Нобелівську премію з хімії отримувала її мати. «У співпраці з вашим чоловіком, – сказав Пальмайер, – ви гідно продовжуєте цю блискучу традицію».
Через рік після отримання Нобелівської премії Жоліо-Кюрі стала повним професором Сорбонни, де читала лекції починаючи з 1932 року. Вона також зберегла за собою посаду в Інституті радію і продовжувала займатися дослідженнями радіоактивності.

Залишити відповідь