Події тижня (12.07 – 18.07)

12 липня 1988 року запущена радянська автоматична міжпланетна станція «Фобос-2» у напрямку до Марсу.

До завдань місії входило вивчення атмосфери Червоної планети та її супутника Фобоса, а також фотографування поверхні супутника і висадка на нього двох дослідницьких станцій. «Фобос-2» підібрався до супутника Марса на відстань 860 км через півроку – 21 лютого – і приступив до отримання знімків. Через місяць космічний корабель робив фотографії вже з дистанції 191 км. Однак, за кілька днів до наміченого спуску двох дослідних станцій, зв’язок з “Фобос-2» погіршилася настільки, що стало неможливо ані керувати ним, ані отримувати будь-які корисні дані. Проте, майже за два місяці, що космічний апарат провів в безпосередній близькості від Марса і Фобоса, було зібрано велику кількість інформації: про відсутність води на супутнику, про взаємодію атмосфери Марса з сонячним вітром, про теплові характеристики Фобоса і про численні протяжні траншеї, більшість яких беруть початок від кратера під назвою Стінкі, діаметр якого становить третину від діаметра самого Фобоса.

13 липня 1854 року народився Аристарх Белопольський, астроном,  який досліджував Сонце, зірки-цефеїди, кільця Сатурна

Пов’язане зображення

13 липня 1942 року початок Манхеттенського проєкту зі створення атомної бомби в США.

15 липня 1867 року народився Жан-Батист Шарко, французський полярний дослідник, океанограф, медик. У 1903 році очолив французьку антарктичну експедицію на Трищогловий шхуні «Француз». У 1908-1910 роках провів другу антарктичну експедицію, в ході якої, крім усього іншого, відкрив острів Шарко, названий ним на честь свого батька, а також виявив шестипроменеву губку Scolymastra joubini, що є організмом  з найтривалишим життям в тваринному світі (до 10 тис. років) .

17 липня 1846 року народився Микола Миклухо-Маклай, етнограф, антрополог, біолог і мандрівник, який вивчав корінне населення Південно-Східної Азії, Австралії і Океанії, в тому числі папуасів північно-східного берега Нової Гвінеї, званого Берегом Маклая.

Фотография 1870-х годов

18 липня 1853 року народився голандський фізик Хендрик Лоренц. Відомий насамперед своїми роботами в області електродинаміки і оптики. У 1902 році спільно з Пітером Зеєманом став лауреатом Нобелівської премії «за видатні заслуги в дослідженнях впливу магнетизму на радіаційні явища».

18 липня 1635 року народився англійський натураліст і винахідник Роберт Гук.

гук

Роберт Гук зробив велику кількість відкриттів, до числа яких належать:
1. Відкриття пропорційності між пружніми розтягами, стисненнями, вигінами та напругами, що з]являються внаслідок цього;
2. Відкриття кольорів тонких плівок;
3. Ідея про хвилеподібне поширення світла (більш-менш одночасно з Гюйгенсом), експериментальне обгрунтування її за допомогою інтерференції світла,  хвильова теорія світла;
4. Гіпотеза про поперечний характер світлових хвиль;
5. Відкриття в акустиці, наприклад, демонстрація того, що висота звуку визначається частотою коливань;
6. Теоретичне положення про сутність теплоти як руху частинок тіла;
7. Відкриття постійності температури танення льоду і кипіння води;
8. Жива клітина за допомогою вдосконаленого ним мікроскопа; такоже жіночу яйцеклітину та чоловічі сперматозоїди. Гуку принадлежить сам термін «клітина» (англ.cell).

Залишити відповідь