Події тижня (13.06 – 19.06)

13 червня 1831 року народився англійський фізик Джеймс Максвелл, який обгрунтував існування електромагнітних хвиль.

Краткая биография Джеймса Максвелла. Самое главное

15 червня 1844 року американський винахідник Чарлз Гуд’їр запатентував метод вулканізації каучуку.

16 червня 1963 року стартував “Восток-6” з Валентиною Терешковою, першою жінкою-космонавтом.

Перед посадкою в корабель «Восток-6» 26-річна Валентина Терешкова вимовила легендарну фразу: «Небо, знімай капелюх. Я йду до тебе”. Коли Терешкова приготувалася до старту, її пульс сягав 140 ударів в хвилину. Після виходу корабля на навколоземну орбіту, пересилюючи нудоту, вона бадьоро доповіла: «Я – Чайка, політ проходить нормально!» 48 раз (стільки витків було зроблено навколо Землі) в Центрі управління польотами звучало: «Я – Чайка!» Цей позивний потім став крилатою фразою.
Політ Валентини Терешкової до теперішнього часу числиться в списку космічних рекордів як найтриваліше перебування на орбіті жінки, яка перебувала в кораблі одна. Терешкова пробула на орбіті 2 доби 22 години 50 хвилин і благополучно приземлилася в заданому районі. Решта жінок-космонавти входили до складу екіпажів. До того ж Терешкова виявилася наймолодшою ​​з жінок, що побували в космосі. Валентині Терешкової було присвоєно звання Героя Радянського Союзу.

18 червня 2009 року було запущено Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), космічний апарат НАСА з дослідження Місяця.

Три роки LRO провів на низькій полярній орбіті, збираючи детальну інформацію про Місяць та навколишнє середовище. Після цієї початкової орбіти LRO перейшов на стабільну еліптичну орбіту, пройшовши низько над південним полюсом Місяця. LRO зібрав скарбницю даних, зробивши неоціненний внесок у наші знання про Місяць.

Залишити відповідь