Події тижня (27.06 – 03.07)

30 червня в світі відзначають День астроїда (Asteroid Day).

У 2015 році Генеральна Асамблея проголосила 30 червня Міжнародним днем ​​астероїда, «який буде відзначатися щорічно на міжнародному рівні в річницю найбільшої астероїдної катастрофою в сучасній історії – зіткненням Землі з Тунгуським метеоритом  (що сталося 30 червня 1908 року) з метою підвищення інформованості громадськості про небезпеку зіткнення з астероїдами».
Міжнародний день астероїда покликаний підвищити рівень обізнаності громадськості про небезпеку зіткнення з астероїдом і інформувати населення про заходи щодо зв’язку в критичній ситуації, які повинні прийматися на глобальному рівні в разі виникнення реальної загрози зіткнення з об’єктами, зближуються з Землею.

1 липня 1916 року народився український радянський астроном, астрофізик Йосиф Самуїлович Шкловський. Іноземний член Національної АН США, член Королівського астрономічного товариства Великобританії. Ленінська премія (1960). Нагороджений орденом «Знак Пошани» та медалями.

Шкловский Иосиф Самуилович

Брав участь в постановці астрономічних космічних досліджень. Відомий також своєю науково-популяризаторською діяльністю. Автор дев’яти книг і більше трьохсот наукових публікацій, засновник школи сучасної астрофізики – відділу радіоастрономії Державного астрономічного інституту ім. П.К. Штернберга (ДАІШ) Московського Державного університету імені М.В. Ломоносова, Астрокосмічного центру Фізичного Інституту Академії Наук СРСР імені П.В. Лебедєва (тоді – відділу астрофізики Інституту космічних досліджень АН СРСР).
Відомий також як автор робіт з проблем існування позаземних цивілізацій та науково-популярних статейЙого книга «Всесвіт, життя, розум» привернула широку увагу до проблеми існування розумного життя за межами Землі.

  • Основні праці пов’язані з теорією сонячної корони, радіоастрономії і рентгенівською астрономією. Займався розробкою загальної теорії корони Сонця і теорії радіовипромінювання. Незалежно від В.Л. Гінзбурга і англійського астронома Д. Мартіна, дав інтерпретацію радіовипромінювання «спокійного» Сонця, як теплового випромінювання верхньої хромосфери (на сантиметрових хвилях) і корони (на метрових хвилях).
  • Пояснив властивості Крабовидної туманності випромінюванням релятивістських електронів в магнітному полі. Запропонував нову концепцію планетарних туманностей, зв’язавши їх з кінцем еволюції червоних гігантів і народженням білих карликів.
  • У 1967 році, ще до відкриття пульсарів, проаналізувавши спостереження джерела випромінювання Скорпіон X-1 (Scorpius X-1) в оптичному і рентгенівському діапазонах, зробив правильний висновок, що випромінювання породжується акрецією на нейтронну зірку.
  • У 70-х рр. працює в галузі вивчення природи галактичних і позагалактичних рентгенівських джерел.
  • Ввів в обіг терміни «реліктове випромінювання» і «презумпція природності».
  • Ряд досліджень присвятив полярним сяйвам і інфрачервоному випромінюванню нічного неба. Розробляв також питання, пов’язані з природою випромінювання квазарів, пульсарів, рентгенівських і гамма-джерел.

2 липня 1900 року відбувся пробний політ дирижабля LZ-1, побудованого німецьким винахідником графом Фердинандом фон Цеппеліном.

Zeppelin LZ 1 — Википедия

Залишити відповідь