Події тижня (22.11 – 28.11)

23 листопада 1837 року народився голландський фізик Ян Ван-дер-Ваальс, лауреат Нобелівської премії з фізики у 1910 році “за роботу над рівнянням стану газів та рідин“.

24 листопада 1639 року Джеремі Хоррокс вперше спостерігає проходження Венери Сонячним диском.

26 листопада 1925 року відбувся перший випробувальний політ літака “АНТ-4” конструкції Туполєва. Політ на «АНТ-4» виконав льотчик-випробувач А.І. Томашевський. Зліт був виконаний із Центрального аеродрому, політ тривав 7 хвилин.

Літак «АНТ-4» — двомоторний важкий бомбардувальник, творцем якого був відомий авіаційний конструктор СРСР Андрій Миколайович Туполєв, за технічними характеристиками, компонуванням, лініями фюзеляжу та аеродинамікою набагато випереджав свій час. Літак був визнаний і зарубіжними конструкторами, які найчастіше брали в основу його схему.
У «послужному списку» «АНТ-4» — участь у порятунку челюскінців: саме цим літаком пілот Ляпідевський вивіз з льодового табору першу групу полярної експедиції; кілька рекордних перельотів до Варшави, Парижа та Риму на серійному екземплярі літака, здійснених екіпажем льотчика Шестакова. Справжнім тріумфом літака «АНТ-4» став переліт Москва-Нью-Йорк. Машина подолала понад 20 тисяч кілометрів за 141 літню годину, при цьому 8 тисяч кілометрів було пройдено над океаном.

27 листопада 1701 року народився шведський фізик та астроном Андерс Цельсій, який запропонував температурну шкалу, що стала загальноприйнятою.

Картинки по запросу Андерс Цельсий28 листопада 1964 року до Марса запущено американську автоматичну станцію «Марінер-4». 14-15 липня 1965 року Марінер-4 здійснив перший успішний обліт Марса і став першим космічним апаратом, який зробив знімки іншої планети зблизька і передав їх на Землю.

Залишити відповідь